ooa-logo1-2 noloc-2

Blauwdruk

Nieuwe manier van Culturrontwikkeling

Over organisatie- en bedrijfscultuur wordt veel gepraat in organisaties, bedrijfscultuur is weinig grijpbaar wordt er gezegd. Het is net als lopen in de motregen. Na een half uur ben je drijfnat. Ongemerkt!!

Mens(elijke) waarden hebben te gebeuren. Die zijn er ineens, die ontstaan, die kun je niet installeren. Het is niet maakbaar! Het is een bijproduct van consistent gedrag. Als je je medewerkers/collega’s aanmoedigt om te delen en men ervaart de vrijheid om te delen, dan wordt en gaat het delen onderdeel worden van de cultuur. Als je vertrouwen beloont dan gaat vertrouwen onderdeel worden van de cultuur.

Kunstjes: Kunstcultuur is direct klaar en is maakbaar. Dat kun je ook terug zien wanneer met veel bombarie mission statements worden gemaakt als windowdressing en regels voor gedrag worden opgesteld. Deze zijn duidelijk, lelijk en voelen als plastic. Kunstcultuur is net verf.

Echte cultuur vraagt meer tijd. Echte culturen zijn het resultaat van acties, reacties, schuren, en waarheid. Een echte cultuur is genuanceerd, mooi en authentiek. Dus denk niet in de eerste plaats over hoe je die gaat creëren, maar doe eerder de juiste dingen voor jezelf, je klanten, je team en het gebeurt!

Wij hebben intussen een aanpak ontwikkeld waarmee je cultuurontwikkeling vanuit authenticiteit van de medewerkers kunt beïnvloeden. Een ommezwaai van de totale organisatie om in haar kracht te komen, een transformatie bij medewerkers die zich van binnen naar buiten ontwikkelt, in plaats van de veranderingen die van buiten naar binnen gaan en vaak worden opgelegd vanuit het idee dat medewerkers moeten veranderen vanuit een gestuurde mentaliteitsverandering.

In een workshop van 5 dagdelen wordt de spiegel zowel naar binnen gekeerd om de fenomenen en overtuigingen waar te nemen die de mens en haar organisatie op haar plaats houdt, vervolgens wordt de spiegel naar buiten toe gekeerd om op een creatieve manier, middels storytelling, een proces op gang te brengen om de overtuigingen die belemmeren te laten transformeren. Een nieuw beeld in de toekomstige werkelijkheid krijgt taal met de eigen visie, missie, identiteit vertaalt naar nieuw gedrag. De nieuwe cultuur wordt omarmd als blauwdruk en doet verlangen om te manifesteren.

blauwdruk

quote