ooa-logo1-2 noloc-2

Loopbaancoaching

De sleutel van verandering zit aan de binnenkant. De enige weg die naar echte ontwikkeling leidt, is de weg naar binnen

Wanneer is ondersteuning met loopbaancoaching zinvol?

Preventief: hoe zit ik in mijn vel in mijn huidige functie?

Loopbaancoaching met als thema advies: Ik overweeg een stap te zetten in mijn loopbaan bij mijn huidige werkgever (hetzij horizontaal, hetzij verticaal). Mijn werkgever en ik willen hierover graag een objectief advies.

Loopbaancoaching met als thema “mijn volgende stap’; ik merk dat ik in mijn huidige functie niet meer het beste in mijzelf naar boven haal; misschien zou ik eens wat anders moeten gaan doen, of misschien moet ik in mijn huidige functie eens wat dingen anders gaan doen. Of: ik heb feedback gekregen van mijn leidinggevende en/of collega's waar ik iets mee wil.

Loopbaancoaching met als thema mobiliteit: ik voel me ongelukkig in mijn huidige functie en dat gaat ten koste van mezelf en mijn omgeving. Ik wil dan ook graag iets anders gaan doen binnen of buiten de organisatie van mijn werkgever. Maar wat? En hoe pak ik dat aan?

Toch vragen wij: "Wat wil jij worden? Hoe gaat je loopbaan = persoonlijke ontwikkeling verder?"

Piloot! Brandweerman! Zuster! Treinmachinist! Juffrouw! Vrachtwagenchauffeur! Postbode! Op de vraag "Wat wil jij worden later?" was het als kind niet zo moeilijk enthousiast en puur op gevoel antwoord te geven. Als men hiernaar informeert bij sollicitanten, medewerkers van uw organisatie, vrienden of familie is de reactie vaak veel bedachtzamer. Toch vragen wij: "Wat wil jij worden? Hoe gaat je loopbaan -persoonlijke ontwikkelingslijn- verder?"

Loopbaanbegeleiding is meer dan ik ben machinist of piloot of ik wil dat worden. Belangrijker is het om uiteindelijk te komen tot het volgende antwoord.

IK BEN.

Juist de punt achter ik ben is het belangrijkste waardoor de essentie zichtbaar wordt en de aandacht en waarneming blijft waar die hoort. Bij ‘IK BEN’. Wie ben je echt, wat is je wezen waardoor alles wat je wilt, ziet ,voelt, waarneemt, onderneemt haar oorsprong kent? Deze reis wordt zo mooi zichtbaar in het volgende verhaaltje.

Eenervaring...

Een inzicht, een ervaring, opgemaakt door een van onze klanten die rijker is geworden

Thinking about Tomorrow
Er was eens een meisje, zij heette Dandan. Dandan woonde in een tijd waarin de informatietechnologie hoogtij vierden en de 24-uurs economie was ingeburgerd. Overal waar je keek hadden mensen het druk. Ook Dandan had het altijd druk, met haar werk: ze had een leuke baan, waar de uitdagingen voor het oprapen lagen en waar het werk nooit af was. En naast haar werk had ze haar vrienden, haar familie, haar huis, haar paarden en nog zoveel dingen meer. Ze lag soms in bed en dan kon ze niet eens meer denken aan wat er die dag allemaal was gebeurd, nee, Dandans gedachten gingen dan naar wat er de volgende morgen allemaal weer moest. Het voelde als allemaal bordjes die ze in de lucht moest houden en dat gaf haar een onrustig gevoel in haar buik. En hoe hard ze het ook probeerde, echte rust kon ze niet vinden.

Dit onrustige gevoel was er niet als ze bij haar paarden was of als ze wandelde in de natuur, op die momenten stond de tijd stil en was er de rust en ruimte waar ze naar zocht. Ondanks de onrust had Dandan het vermogen om alle bordjes in de lucht draaiende te houden. Totdat… totdat ze op een ochtend wakker werd en haar lichaam tegen haar zei: “Beste Dandan, vandaag gaan jouw benen niet voor je rennen, je handen niet voor je werken en je hoofd gaat niet voor je denken”. Ze zeiden “Wij doen alle dagen onze best voor je en je ontneemt ons te genieten van wat we voor je doen, dus vandaag doen we even helemaal niets”. Dandan was het er niet mee eens en ze zei “Vooruit aan de gang, geen gezeur, want dit moet en dat moet”, maar wat ze ook deed, ze kwam haar bed niet uit. “Ok”, gaf ze uiteindelijk toe dan niet vandaag maar dan toch zeker wel morgen... “We zullen zien”, zeiden de armen, de benen en het hoofd. Maar ook de volgende dag en de dag daarna deden ze het niet. “Tja”, dacht Dandan zo gaat het niet en ze besloot maar eens te vragen waarom ze niet meer wilden. “Ga maar op zoek” zeiden het hoofd, de armen en de benen, “De oplossing zit in jou...”

En in haar lijf vond ze een volkje, bestaande uit kleine mensjes; een paar van deze mensjes riepen luidkeels: “Je luistert nooit naar ons, je luistert nooit naar ons”. Dandan vroeg: “Wie zijn jullie?” “Nou,” zei het ene mannetje “Ik ben Daan Gevoel” en ik”, zei de ander, “ik ben Henkie hier en nu”, weer een ander stelde zich voor als Mevrouw Genieten. Dandan vroeg: “Weten jullie waarom de benen, de armen en zelfs het hoofd niet meer mee willen doen? “Ja hoor”, zeiden de kleine mensjes en ze zeiden tegen haar: “Beste Dandan, het leven is een zoektocht naar een balans, een tocht op zoek naar geluk en daarvoor heb je vele gidsen nodig. Je hoofd, je armen en benen hebben je een heel eind gebracht, maar om de echte pure schat van dit leven te ontdekken zul je ook op ons moeten leren vertrouwen en je door ons laten leiden op je levenspad. Pas dan zul je geluk, rust en ruimte vinden, een voedingsbron waar je energie van krijgt, een bodem waarop je kunt aarden.” Dandan dacht even goed na en voelde door haar hele lijf wat deze kleine mensjes voor belangrijke boodschap voor haar hadden. Geschrokken van dit nieuwe inzicht besloot ze dat het zo niet langer kon en ze realiseerde zich dat ze een nieuw pad in haar leven zou gaan inslaan. Ze wist dat dit geen gemakkelijk pad zou worden. Daarom besloot ze haar verhaal te vertellen aan mensen die ze vertrouwt. Mensen die haar mogelijk zouden kunnen en willen helpen om te blijven vertrouwen op dit nieuwe pad, aangegeven door haar kleine raadgevertjes. Daarom vertelt Dandan u dit verhaal omdat ze u vertrouwt en ze het fijn zou vinden als u haar wilt helpen om dit nog zo prille pad in te slaan. En dan, dan hoopt Dandan als “hier en nu” nog lang en gelukkig te mogen leven…

Career Development 1

De regisseur van mijn loopbaan

quote