Organisatie / Cultuurontwikkeling

Over organisatie- en bedrijfscultuur wordt veel gepraat in organisaties, bedrijfscultuur is weinig grijpbaar wordt er gezegd. Het is net als lopen in de motregen. Na een half uur ben je drijfnat. Ongemerkt!!

Mens(elijke) waarden hebben te gebeuren. die zijn er ineens, die ontstaan, die kun je niet installeren. Het is niet maakbaar! Het is een bijproduct van consistent gedrag. Als je je medewerkers/collegae aanmoedigt om te delen en de vrijheid om te delen, dan wordt en gaat het delen onderdeel worden van de cultuur. Als je vertrouwen beloont dan gaat vertrouwen onderdeel worden van de cultuur.

Kunstjes: Kunstcultuur is direct klaar is maakbaar. Dat kun je ook terug zien waarin met veel bombarie mission statements worden gemaakt als windowdressing en regels voor gedrag worden opgesteld. Deze zijn duidelijk, lelijk en voelen als plastic. Kunstcultuur is net verf.

Echte cultuur vraagt meer tijd. Echte culturen zijn het resultaat van acties, reacties, schuren, en waarheid. een echte cultuur is genuanceerd, mooi en authentiek. Echte cultuur is als brons. Dus denk niet in de eerste plaats over hoe je die gaat creeëren, maar doe eerder de juiste dingen voor jezelf, je klanten, je team en het gebeurt!

Nieuwe manier van cultuurverandering

Wij hebben intussen een manier gevonden waarin je cultuurverandering met authenticiteit van de medewerkers kunt beinvloeden. Een ommezwaai van een gehele organisatie om in haar kracht te komen, een verandering bij medewerkers die zich van binnen naar buiten ontwikkelt, i.p.v. de veranderingen die van buiten naar binnen gaan en vaak opgelegd zijn met een focus op medewerkers moeten veranderen vanuit een gestuurde mentaliteitsverandering.

Een mooi voorbeeld is het traject bij RUD Drenthe
Nieuwsbrief RUD Drenthe i o  nr 12 cultuur 23 oktober 2013 001

PDF
PDF-ICONVeranderen ontwikkelen
PDF-ICONZelfleiderschap een impuls in cultuur
PDF-ICONHet Nieuwe Werken oude wijn in nieuwe zakken of een Nieuwe Kijk op Werken
PDF-ICONComplexity
PDF-ICONEen keuze vanuit zakelijke echtheid
PDF-ICONHoe maken we de cultuuromslag naar het Rijnland Model
PDF-ICONDe crisis als inspiratiebron voor nieuw Leiderschap
PDF-ICONBureaupresentatie nieuw 2013

quote